یکی از غذاهای محلی و بومی استان قم آبگوشت قنبید یا قنبیت است که از کلمۀ قُمنبیت به معنای نبات قم برگرفته شده است. نوع اقلیم و آب و هوای هر منطقه در شکلدهی به عادات فرهنگی مردمان ساکن در آن بسیار اثرگذار و درواقع یکی از عوامل کلیدی در شکلدهی به سنتها و آداب و رسوم مردمان، طبیعت است. استان قم که در کویر مرکزی ایران واقع شده و دارای آب و هوایی خشک است نیز از این قاعده مستثنا نیست. آبگوشت از جمله غذاهای محبوب و بسیار رایج در قم است. بهگونهای که قمیها با تنوع دادن به شیوههای پخت این غذا انواع بسیار گوناگون و لذیذی از آبگوشت را طبخ میکنند. یکی از مشکلاتی که در این استان وجود دارد، شوری آب منطقه است که میتواند در دراز مدت مسائلی را برای سلامتی ساکنین ایجاد کند. به همین دلیل مردمان این خطه تلاش میکنند در رژیم غذاییشان موادی را بگنجانند که تأثیر املاح مضر آب شور را از بدنشان پاک کند. یکی از این مواد بسیار مفید برای سلامتی کلم قمری است که در برخی از غذاهای قمیها کاربرد دارد. چرا که کلیهها را پاکسازی میکند. به این غذا کلم قمی نیز میگویند. برای پخت قنبید که در واقع نوعی خوراک است، پس از سرخ کردن پیاز با ادویه و رب گوجه فرنگی، گوشت را به آن اضافه میکنند. سپس نوبت لوبیا و گندم پوستکنده است. لازم است که این دو ماده از روز قبل در آب خیسانده شود. در این مرحله کلمقمری که پوست کنده و قطعه قطعه شده است به مواد افزوده میشود. سپس روی آن به میزان لازم آب میریزند و همچنین به آن لیمو عمانی اضافه میکنند تا خوشطعمتر شود. برخی نیز به این مواد سیب زمینی هم اضافه میکنند. این غذا را معمولاً همراه با نان سنگک یا سایر نانهای محلی خانگی که تعدادشان هم در قم کم نیست سرو میکنند. بر سر سفرۀ قمیها در کنار این غذا معمولاً ماست و سبزیجات و انواع ترشیحات نیز استفاده میشود. اگر به قم رفتید در کنار زیارت از حرم حضرت معصومه علیهالسلام و مسجد جمکران، از تجربۀ طعم آبگوشت قنبید نیز غافل نشوید.